Racefox – Recension

Racefox är, tro det eller ej men det är inte mitt nya smeknamn. Vi har tidigare varit inne att jag kanske emellanåt går lite väl upp i saker. Och nu är fokuset som den hugande och relativt välbegåvade bloggläsaren kommer ihåg att åka Vasaloppet. För er som inte kommer ihåg kan ni med fördel fräscha upp minnet genom att klicka här.

Även om jag har bott i en miljö som tillät flitigt längdåkande i flera år så kan vi väl dryfta oss till att konstatera att min fokus låg på annat än just längdåkning under dessa år. Faktum är att längdåkning aldrig varit ett fokus utan mer ett nödvändigt ont emellanåt. Är det en helt ny sport? Det är väl kanske att ta i men att jag saknar träning vad gäller både teknik och flås för längdskidåkning blev plågsamt uppenbart under Kortvasan i vintras. Det gick mest på vres och att jag ändå har en hyfsad kondition tackvare löpning och simning.

Prylar prylar prylar

Så hur ska det här med längdträningen attackeras? Ett steg var förstås att köpa rullskidor trots att det fortfarande ger mig vissa komplex för att det som inget annat signalerar medelålderskris. Rullskidor löser problemet flås. Förutsatt att jag använder dem såklart. Vilket är lite synd. Det hade varit magisk om bara självinköpet direkt hade påverkat flåset. Återstår teknikträninget vilket för oss till själva rävens kärna så att säga.

Ni som har ommöjligtvis ännu bättre minne än den genomsnittlige husvagns-Svensson och som dessutom kombinerar den sällsynta gåvan med det dåliga omdömmet att vara här inne och läsa blogg så ofta att er respektive undrar hur det egentligen står till mer er, ni kommer väldigt evenutellt ihåg att jag gillar kombinationen teknik och träning. Ni andra kan läsa om den lite osunda relationen här.

Jag vet inte hur jag hittade in till Racefox riktigt men när jag gjorde det så slog mitt teknik- ocjh träningshjärta maxpuls direkt. Att de använder headlinen ”Utveckla din skidåkning med rörelseanalys i realtid” fick det att fuktas i ögonvrån. För 99 spänn i månaden kändes det som en lika given investering som Spotify. Klick klick klick och en styck Racefox påväg mot det Sundloska hemmet.

Racefox

Hur funkar det då? Det funkar som så att man plockar ur Racefox ur sin förpackning och trycker igång den. Öppnar sin smartphone och klickar igång appen och sedan är det klart för att köra. Om ihopkopplingen är smidigare än smidigast så lämnar onboardingen till appen en del att önska. Skulle vilja ha ett tydligare fokus på hur det skulle gå att maximera utnyttjandet av appen. Just nu är det mycket navigation själv. Men efter lite klickande hittar jag fram till det som kallas Tekniktester och därefter Stakning i min version. Dags att spänna fast handledsremmarna och ge sig av!

Appen räknar ner och det är verkligen hetsigt att få på sig remmarna innan appen säger till att det är dags att köra. (Det går att ställa in längre nedräkning men det missar jag i stressen första gången.) Testet tar 8 minuter och det jämför dig med tusentals andra åkare och placerar in dig i en startgrupp på Vasaloppet. Just nu är jag startgrupp 8. Jag har ingen aning om det är bra eller dåligt men det finns utrymme för förbättringar oavsett.

Racefox

Racefox

Intervallteknikträning

Efter att ha kört det testet och snabbanalyserat det ”ute på fältet” så att säga så körde jag två teknikträningar också. Först Attack – precis så ballt som det låter. Enligt Racefox är Attack ”Hur bra du är på att accelerera kroppen nedåt tills stavspetsarna tar i backen.” Du väljer attacknivå och får därefter feedback genom hela intervallsessionen på hur attackerande du ska vara.

Efter den attacken på stavarna (höhö) så tränadet jag Stabilitet som Racefox definierar som ”Hur bra du är på att reptera på varandra följande stavtag.” Det var ännu jobbigare än attacken.

Efter detta var jag trött och åkte hem. Och tittade på datan. Vilket är det finaste i rävsången. Appen är lite trubbig när det gäller att välja träningspass och så vidare men oh my god för datan och analysen av datan. Varje session följs upp av en virituell coach som kommer med tips och trix och förslag på hur nästa pass ska köras. Om man kan bli kär i en virituell coach så är jag det nu.

Summerande intryck?

Ett summerande första intryck av Racefox då? Jag tror det här kommer vara bra för mig. Det är teknik och data vilket gör att jag kommer vilja ge mig ut, om inte för att samla in datan. Att kunna åka varje pass med ett par teknikträningsessioner gissar jag kommer vara ovärderligt.

Vi lär återkomma i ämnet så att säga.

One Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.