Recension: Jawbone UP3

Om ni haft det tveksamma nöjet att tillbringa tid med mig de senaste två åren har högst eventuellt noterat att jag haft ett armband på mig. Och trots att man kan tro att det är för att manifestera att jag är en modern och metrosexuell man så är det inte det som är det primära syftet. Nej, det primära syftet att samla in och kartlägga varje steg jag tar och varje minut jag sover. Det som länge prytt min handled är ett Jawbone UP – first gen och jag har bloggat om det tidigare här och här. Men nu har min gamla (nåja) trotjänare fått ge vika för den uppdaterade modellen – Jawbone UP3 och jag har haft på mig mitt band i lite över två månader nu så dags för en recension!

Så, what’s new? De största förändringarna mellan mitt tidigare band och det nya UP3 är så som jag ser det tre saker.

  1. Designen
  2. Blåtandsuppkopplingen
  3. Pulsmätare
  4. Insomning

Låt oss knalla igenom punkt för punkt.

Designen

Det förra bandet var lite elastiskt och ”snäpptes” liksom runt handleden. En ganska praktiskt konstruktion vid en första anblick men som antagligen genererat många av de problem som Jawbone haft med banden. Det är lätt att töja bandet lite extra och det är lätt att riva av det om man spelar fotboll tillexempel. Jawbone UP3 har en mer klassik klockknäppning – ett litet spänne som hakas i. Läser man recensioner på t.ex Amazon är spännet flitigt kommenterat och de flesta tycker det är sjukt svårt att knäppa det. Jag håller inte med. Har man bara justerat in det rätt är det inga konstigheter att knäppa det. I övrigt gillar jag designen på armbandet. Det är enkelt och funktionsdugligt och känns mer gediget än mitt förra band.

Blåtanden

Inga nyheter för de med ett Jawbone UP24 men för mig – halleluja. Så skönt att slippa pilla loss bandet varje gång man vill synca det.

Pulsmätare

Det är en trevlig uppdatering. Först tyckte jag att pulsmätaren var rätt onödig och i ärlighetens namn rätt dålig. Fram tills för en vecka sedan mätte den nämligen bara min vilopuls på morgonen och då ofta rätt dåligt. Om jag vaknade men låg kvar i sängen och läste (inte helt ovanligt på helger eller under semestern) så tog den felaktigt pulsen efter att jag vaknat. Och det var lite sådär.  Men! Trots det har jag haft konkret och väldigt bra användning av datan. Sedan förra veckan mäter också bandet min puls när jag inte rör på mig. Kanske onödig information men visar bra visualiseringar kring hur återhämtningen går efter jag har tränat. Nu väntar jag bara på uppdateringen som gör att den mäter pulsen under aktivitet också… Men å andra sidan har jag min GPS-klocka på mig i 9 fall av 10 och den fångar upp det.

Insomning

I ärlighetens namn tror jag att bandet som släpptes i början av sommaren rätt mycket var en MVP. Det var kraftigt försenat och jag tror Jawbone var tvingade att skicka iväg det även om det inte var helt hundra färdigt egentligen. En funktion som saknades och som de flesta andra band har är att bandet automatisk känner av när man har gått och lagt sig. Det gör bandet nu och det är rätt mycket halleluja över det för det var ibland oerhört meckigt att få bandet att fatta att man hade gått och lagt sig. Men nu funkar det smidigt. Eh ja, man går och lägger sig och sen är det klart.

Det absolut sämsta med Jawbone UP3

Är batteritiden. Sex dagar brukar mitt hålla sedan får man ladda upp det och det tar ändå en timme att ladda det. Kräver lite planering när man som jag vill ha all data. I övrigt fixade den senaste uppdateringen det största problemet som var att när det var fuktigt ute och man sprang med långärmade tröjor så ändrades läget från aktivitet till sömn hela tiden vilket i sig inte var hela världen, man fick ändå stegen, men varje gång det hände så vibrerade bandet. Oerhört störande om man springer en längre sträcka och något vibrerar på armen hela tiden… Jag är lite orolig för att bandet ska gå sönder. Jawbone Up har ju en tendens att gå sönder…men vi hoppas det här är mer stabilt än föregångarna!

smartcoach

Det absolut bästa med Jawbone UP3

Är: Appen. Jawbone har något som heter SmartCoach och den har fått ett lyft. SmartCoach är faktiskt hela behållningen med bandet och det är egentligen nu, efter snart två års användning, som det börjar bli roligt. Med tillgång till all min rörelsedata och sömndata har SmartCoach börjat komma med råd om hur jag ska röra på mig. Eller pepp när jag rört på mig mer än jag brukar innan ett klockslag. Eller tips på att jag borde ta en promenad, jag brukar nämligen ha rört på mig mer vid klockslaget X. Det är lite creepy och mycket briljant men samtidigt nödvändigt. Data i all ära men det är analysen och beteenden förändringen tillföljd av all data som jag vill åt. Och där är SmartCoach helt enkelt smart och faktiskt bedriver ett aktivt arbete med att få en att röra sig mer och sova mer.

Det näst bästa är inte så mycket Jawbones förtjänst utan mer min egen. Jag är duktig på att använda mitt armband och jag är oerhört nöjd med att så konsekvent över två års tid ha samlat in datan. Det ger SmartCoach bättre förutsättningar och det ger mig bättre förutsättningar för att kunna planera min träning. Det ger mig insights om när jag brukar ha dippar i aktivitet (november) och kan ge indikatorer på när jag börjar bli snuvig etc. Kudos till mig!

Overall omdöme:

Gillar du data och vill ha flera datapunkter (läs puls) så är Jawbone Up3 ett givet köp. Gillar du att bara hålla koll på steg och sömn räcker det med Jawbone Up2 eller till och med bara SmartCoach-appen.

3 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.