Löpcoach – ett utdöende yrke?

Löpcoach. Fler och fler tar hjälp av en. Vilket är fantastiskt! Men kommer prylar likt Racefox göra att löpcoacher as we know them kommer att försvinna eller är det bara en kul grej som ger en extra dimension till träningen? Om jag ska ta på mig min ”titta-in-i-framtiden”-hatt (som vi alla har) så tror jag att träning överlag kommer bli ett av de områdena där tekniken kommer bli en vital del av träning.

Här kan jag förstås ha helt fel. Men tänk på det.

Redan idag så är hälso-appar, aktivitetsarmband, GPS-klockor, pulsmätare, wattmätare och en rad saker till i ropet och används flitigt. Om vi tänker tillbaka ett par år var den typen av utrustning dyr och otillgänglig för den breda allmänheten. Som jag ser det är vi just ni i ett ”insamlingsmode” där prylar och appar är bra på att samla in och presentera data. Vad vi kan justera för att förbättra oss får användaren själv klura ut. Om ett par år tror jag att vi har mer prediktiv hjälp från den här typen av appar. Kort och gott att apparna och prylarna blir våra coacher. Vi har redan börjat se tendenser åt det hållet och det var också det jag gillade med tillexempel Jawbones mjukvara den tolkade datan och presenterade enkla förslag på förbättringar. Gör X eller Y för att nå Z.

En framtida digital löpcoach kommer också ha gigantiska fördelar gentemot en mänsklig sådan när det kommer till insikt om den som skall tränas. Varför? Den är alltid med dig. Den vet exakt hur du sov. Den vet när du åt. Den vet hur mycket du rört på dig det senaste dygnet. Den vet dina stressnivåer. Utifrån det kan den hela tiden individanpassa träningen.

Kan en digital löpcoach få dig att springa i trapporna?

Kan en digital löpcoach få dig att springa i trapporna?

Data, data, data – framtidens löpcoach!

Jag är riktigt nyfiken på vad som händer när de stora spelarna såsom Suunto och Garmin ger sig in i den här leken, vilket jag är övertygade om att de gör förr eller senare. Tänk dig all den data de har och slutsatserna de skulle kunna dra av den. Skulle kunna bli en kraftfull ”coach” för i princip alla sporter de har ”på lager”. (Suunto och Garmin om ni inte har tänkt på det här och får idén nu vill jag ha royalties.)

Kommer löpcoacher av kött och blod helt försvinna då? Det tror jag inte. Men jag tror att om du är löpcoach och snabbt anammar tekniska framsteg så kommer du inte bara ligga i teknisk framkant och vara cool på det sättet, du kommer också bli en bättre löpcoach. Sedan ska vi underskatta den mänskliga komponenten men heller inte överskatta den och lätt avfärda digitala löpcoacher.

One Comment

  • pilla

    augusti 3, 2017 at 5:44 e m

    Spännande inlägg. Personligen skulle jag anlita en människa som coach, har svårt att motivera mig av enbart en klocka om det inte är en tävling – tävlingsmänniska som man är.

    Svara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.