En skog

En puls är bra att ha.

Vi har alla våra laster. En del gillar gröna godisgrodor, andra gillar gamla amerikanska bilar och en del gillar väldigt konstiga saker som vi inte ska ta upp eftersom jag redan har väldigt konstig google-trafik.

Själv har jag, som de stackare som följt mig under våren här vet, gått och blivit svag för pulsträning på äldre dar. Det har till och med gått så långt att jag köpt böcker i ämnet. Ni förstår ju själva hur illa det då har blivit.

Försökte tillämpa mina nyvunna kunskaper igår med att köra ett tröskelpass. Och trots att jag nu är upplyst och trots att jag läst böcker i ämnet så gjorde jag ändå fel. Gick ut alldeles för hårt och istället för att låta pulsen sakta smyga upp i rätt pulsintervall så rusade jag för att få upp pulsen. Trots att all litteratur säger att det är fel sätt och inte optimalt. Suck.

För övrigt är det likadant med kortare intervaller, räkna inte och sikta inte på att ha ”rätt” puls förrän i slutet av varje intervall. Det visste inte jag att man skulle göra men det ska man tydligen enligt vetenskapen. Här ser man också vad internetz har lite sina begränsningar. Vid varje intervallpass som skrivs ut på nätet så sägs det väldigt sällan om när man kan förvänta sig att ha ”rätt” puls.

Ett konkret exempel bara för att förtydliga ännu mer. Kör du 4×4-intervaller är det alltså under sista minuten du ska fokusera på att ligga i rätt pulsspann snarare än att tok-rusa för att få upp pulsen med en gång. Kanske visste du redan det men jag visste det inte förrän häromdagen.

Man lär så länge man lever.

Det blev ett ganska bra pass ändå även om sista kilometrarna var onödigt jobbiga pga lite för hög fart i början.

5 Comments

 • Mattias Westerlund

  juli 6, 2016 at 4:24 e m

  Tränar också gärna med pulsband. Är ingen expert på det hela men jag gillar att kunna under träningen se hur jag ligger till. Tränar gärna efter pulszoner när jag kör spinning tex. Är det någon av din litteratur du rekommenderar för en som vill bli mer påläst?

  Svara
 • Erika

  juli 6, 2016 at 8:50 e m

  Jag har också försökt läsa in mig mer på det här med puslträning (det där som är lite mer avancerat än typ vad maxpuls innebär osv). Jag hade förhoppningar på att förstå mer, men efter bokläsande, googlande och läsande i forumtrådar känner jag mig nästan mer förvirrad än tidigare. Hur många sätt kan tröskelpuls förklaras på liksom? Känns som att varje löpare har en egen definition på vad det ens är xD Minst sagt intressant!

  Svara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.