Cyklister

Buhu vad det är synd om cyklister.

Missförstå mig rätt här. Jag gillar verkligen cyklar och cyklister egentligen. Jag gillar att själv cykla. Om jag får välja mellan att cykla och att gå ner i en avloppsdoftande avgrund och dela kommunikationsmedel med människor med tveksam personhygien så väljer jag det förstnämnda alla dagar i veckan. Gör det till och från jobbet de dagar jag inte springer. (Även om det regnar.)

Förutom att är mer sanitärt att cykla än att åka tunnelbana så är det också bra för hälsan, miljön och allt det där. Så jag gillar verkligen att cykla och att folk cyklar.

Jag tycker också att bilister definitivt ska bli bättre på att visa hänsyn och att busschaufförer inte ska göra som den här rövskallen till busschaufför gjorde.

Men.

Det finns alltid ett men.

Generellt sett är det som att de flesta cyklister är från en annan planet. Planeten ”inga regler gäller för cyklar”. Som att själva vetskapen om att man gör en insats för miljön och sin hälsa gör att man får bete sig som en fotbollshulligan på stereoider. Det cyklas mot rött. Det stannas inte vid övergångsställen. Det svängs hit och det svängs dit utan att man ger tecken. Det cyklas om fort och skriks (efteråt) att man ska ”flytta på sig”. Som om man som gångtrafikant med barnvang förutsattes gå och ständigt spana bakåt som vore man med i Black Hawk Down och precis höll på att bli påskjuten. Jag har inga problem att flytta på mig om man skriker till innan. Det är lättare då.

Och ja, jag har full förståelse för att cyklister är arga på andra trafikanter som inte gör vad som ska men hur vore det att börja med sig själv? Det kan tyckas vara fånigt att vänta på grönt ljust vid ett övergångsställe där det inte kommer en bil men hey, det är så vårt regelverk ser ut och då är det bara varsågod att följa det. Det är väldigt sällan man ser en bilist medvetet göra mot rött, även om korsningen är fri men på cykel är det för de allra flesta helt ok att bara köra på.

Så istället för att sitta i ett hörnet ”det-är-så-synd-om-oss” så varför inte börja med att vara goda förebilder i trafiken? Läxa upp cyklister som inte sköter sig? Bilda någon form av cyklistgarde som hjälper och utbildar i cykelvett? Det tror jag är en bra början. Vad tror du?

10 Comments

 • Nipe

  maj 18, 2016 at 11:16 e m

  Använda den där lagstadgade ringklockan borde fler göra. Den har ju en funktion som faktiskt är alldeles förträfflig. Varför ha den om man inte använder den, liksom. Intressant liknelse med bilister när det gäller rött ljus. Jag kan på stående fot erkänna att nej, jag stannar inte vid röd gubbe om det är fritt. Där ska jag tänka om. Sen på senare år verkar det som om cyklister i stan (och då menar jag inte tränande cyklister utan de som använder det som transportmedel) tror att det är helt ok att cykla i trafik och titta i sin mobil – samtidigt (ofta utan hjälm) . Hej hopp vad bra koll de har på trafiken! Nej, jag ogillar inte heller cyklister, men lite mer hänsyn både från cyklister och bilister hade inte skadat.

  Svara
 • Mattias5

  maj 19, 2016 at 7:17 f m

  Mängden rötägg i trafiken är säkert lika stor inom alla trafikslag. Cyklister är extra utsatta eftersom de blandas ömsom med gångtrafikanter, ömsom med bilister. Är det några som borde kunna trafikregler så är det dem med körkort. Men man undrar ibland…

  Svara
 • Erika

  maj 19, 2016 at 1:33 e m

  Som bilist har jag alltid hatat cyklister. Har nästan svurit av bara åsynen av dom. Men sedan jag själv började cykla landsvägscykel har jag en mycket mjukare inställning, och jag tycker att just denna grupp av cyklister generellt har bättre samspel med bilisterna. Men alltså, cyklisterna på tantcyklarna som bara transporterar sig, vad fan sysslar de med? Det är precis som du beskriver här. Jäkla galningar!

  Svara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.