Kom igen Johannes!

Buhu vad det är synd om cyklister.

Cyklister

Cyklister

Missförstå mig rätt här. Jag gillar verkligen cyklar och cyklister egentligen. Jag gillar att själv cykla. Om jag får välja mellan att cykla och att gå ner i en avloppsdoftande avgrund och dela kommunikationsmedel med människor med tveksam personhygien så väljer jag det förstnämnda alla dagar i veckan. Gör det till och från jobbet de dagar jag inte springer. (Även om det regnar.)

Förutom att är mer sanitärt att cykla än att åka tunnelbana så är det också bra för hälsan, miljön och allt det där. Så jag gillar verkligen att cykla och att folk cyklar.

Jag tycker också att bilister definitivt ska bli bättre på att visa hänsyn och att busschaufförer inte ska göra som den här rövskallen till busschaufför gjorde.

Men.

Det finns alltid ett men.

Generellt sett är det som att de flesta cyklister är från en annan planet. Planeten ”inga regler gäller för cyklar”. Som att själva vetskapen om att man gör en insats för miljön och sin hälsa gör att man får bete sig som en fotbollshulligan på stereoider. Det cyklas mot rött. Det stannas inte vid övergångsställen. Det svängs hit och det svängs dit utan att man ger tecken. Det cyklas om fort och skriks (efteråt) att man ska ”flytta på sig”. Som om man som gångtrafikant med barnvang förutsattes gå och ständigt spana bakåt som vore man med i Black Hawk Down och precis höll på att bli påskjuten. Jag har inga problem att flytta på mig om man skriker till innan. Det är lättare då.

Och ja, jag har full förståelse för att cyklister är arga på andra trafikanter som inte gör vad som ska men hur vore det att börja med sig själv? Det kan tyckas vara fånigt att vänta på grönt ljust vid ett övergångsställe där det inte kommer en bil men hey, det är så vårt regelverk ser ut och då är det bara varsågod att följa det. Det är väldigt sällan man ser en bilist medvetet göra mot rött, även om korsningen är fri men på cykel är det för de allra flesta helt ok att bara köra på.

Så istället för att sitta i ett hörnet ”det-är-så-synd-om-oss” så varför inte börja med att vara goda förebilder i trafiken? Läxa upp cyklister som inte sköter sig? Bilda någon form av cyklistgarde som hjälper och utbildar i cykelvett? Det tror jag är en bra början. Vad tror du?

Exit mobile version