Matplanering inför Fjällmaraton

Inför Suunto Öppet Fjäll ställdes jag inför den intressanta utmaningen att försöka klura ut hur mycket energi jag skulle tillföra till kroppen. Tidigare har jag kört race på 4-5 timmar och det kräver förvisso också sin planering men rimlitgtvis skulle det här ta något längre tid och det är dessutom initialt ganska glest mellan energistationerna, tidigare har energistationerna varit tätare och mer regelbundet. Att gå tom är inget jag gillar och att känna att orken inte finns på grund av slarvigt intag av energi är inte kul och dessutom är det svårt att ”äta ikapp” när man väl gått tomt.

Det krävdes således en plan.

Maten

Mat och mat är kanske att ta i. Det handlar bara om att trycka i sig energi. Jag gillar inte gels. Tycker det är kladdigt och bökigt att ta under lopp. Istället har jag under ganska långtid använt mig av GU Chomps eller Clif Bars Blocks Energy Chews. Typ gel i vingummiform. Körde på den senare varianten det här loppet. Från och med start, en klump varje kvart med lite vatten till.

En del tycker det är bökigt att äta så ofta men jag gillar det och det funkar bra för mig och min mage. Hellre ofta och lite än mycket och sällan är en devis jag gillar. Började koffeinfritt för att gradvis öka dosen av koffein i klumparna.

Till det här så tryckte jag en Clif Shot Energy varje timme med start efter 1:30. Det var lite sent och jag skulle börjat vid en timme för att få maximalt ut ur det.

Dessutom åt jag på varje matstation efter hungerbehov och såg till att trycka lite extra saltgodis på stoppen mest för saltbalasen mer än något annat.

Det här upplägget funkade, med undantag att första gelen kom något sent, väldigt bra för mig energimässigt.

Hur gör du med käk på race?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.