Kom igen Johannes!

Matplanering inför Fjällmaraton

Inför Suunto Öppet Fjäll ställdes jag inför den intressanta utmaningen att försöka klura ut hur mycket energi jag skulle tillföra till kroppen. Tidigare har jag kört race på 4-5 timmar och det kräver förvisso också sin planering men rimlitgtvis skulle det här ta något längre tid och det är dessutom initialt ganska glest mellan energistationerna, tidigare har energistationerna varit tätare och mer regelbundet. Att gå tom är inget jag gillar och att känna att orken inte finns på grund av slarvigt intag av energi är inte kul och dessutom är det svårt att ”äta ikapp” när man väl gått tomt.

Det krävdes således en plan.

Maten

Mat och mat är kanske att ta i. Det handlar bara om att trycka i sig energi. Jag gillar inte gels. Tycker det är kladdigt och bökigt att ta under lopp. Istället har jag under ganska långtid använt mig av GU Chomps eller Clif Bars Blocks Energy Chews. Typ gel i vingummiform. Körde på den senare varianten det här loppet. Från och med start, en klump varje kvart med lite vatten till.

En del tycker det är bökigt att äta så ofta men jag gillar det och det funkar bra för mig och min mage. Hellre ofta och lite än mycket och sällan är en devis jag gillar. Började koffeinfritt för att gradvis öka dosen av koffein i klumparna.

Till det här så tryckte jag en Clif Shot Energy varje timme med start efter 1:30. Det var lite sent och jag skulle börjat vid en timme för att få maximalt ut ur det.

Dessutom åt jag på varje matstation efter hungerbehov och såg till att trycka lite extra saltgodis på stoppen mest för saltbalasen mer än något annat.

Det här upplägget funkade, med undantag att första gelen kom något sent, väldigt bra för mig energimässigt.

Hur gör du med käk på race?

Exit mobile version