Tröskelintervaller

Tröskelintervaller

Först låt oss bara slå fast att tröskelintervaller inte innebär att du ska springa fram och tillbaka över en tröskel. Även om det är lätt att tro det. Det finns folk som tror att det är så. Nämner inga namn men han har en träningsblogg.

Nej tröskelintervaller är alltså intervaller som ska ligga i din tröskelzon. Och återigen. Det är inte en zon som är uppbyggd med trösklar från en massa använda trösklar från något rivningsbygge.

Jag är ingen expert på puls, bortsett från att jag har en själv vet jag knappt något alls. Men som tur är finns det allsmäktiga internet att tillgå.
Tröskelpulsen är enkelt förklarat den fart du kan hålla i 60 minuter. Väldigt enkelt förklarat. Det ska såklart gå så snabbt som möjligt men inte så att du dör sista fem minuterna. Det är farten där kroppen kan transportera bort mjölksyran i samma takt som den skapas. Den är olika för alla även om många höftar och säger att den är 90% av maxpulsen. Bäst mäts tröskelpulsen upp i ett labb men det finns egna tester för att klura ut ens tröskelpuls. Här är en annan variant.

Nog om det.

Den hugade bloggläsaren kommer ihåg att det sprangs samma typ av intervaller förra veckan.

Tröskelintervaller

Själva tröskelintervallen då. Börja med 15 minuters uppvärmning. Lugnt och fint. Inget hetsande här. Titta på naturen. Spana på folk. Efter 15 minuter pangar du på i åtta minuter. Inte tok-max men så att det känns jobbigt. Tänk också på att åtta minuter är en ganska lång tid. Så rusa inte iväg för att sedan upptäcka att det blev lite för kämpigt. Efter åtta minuter – vila i 3 minuter. Stå helt stilla. Första vilen känns lång men det är bra! Train hard – rest hard. Upprepa så du får minst fyra omgångar intervaller. Jogga ner i 15 minuter. Boom! Tröskelintervallerna är klara.

Mina sprang jag runt Löt- och Råstasjön idag. Det börjar bli vår!

 

2 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.