4x4 intervaller

4×4 intervaller

Träningsdag igår och 4×4 intervaller på schemat, även kallade Marit Björgens-intervaller. Fördelarna med den här typen av träning är välkända och forskare i Norge (såklart) har påvisat hur sinnesjukt effektiva just 4×4 hårda intervaller är för att förbättra VO2-max. Så det är klart man vill springa sådana!

4×4 intervaller

Hela konceptet är enkelt. Man värmer upp, det är positivt ur flera aspekter. Efter att ha lunkat igång i ett par kilometer, jag brukar sikta på 2-3 kilometer, så drar man iväg på sina första 4 minutersvända. Det ska inte vara tokmax men det ska vara riktigt jobbigt. När fyra minuter har gått så ta 90 sekunders ståvila alt. jogga lätt i tre minuter. Härom tviste de lärde men inte längre vila än tre minuter i alla fall. Upprepa proceduren tre gånger och vips – så var passet klart.

Glöm inte att varva ned lite. Få ut slaggprodukter ur kroppen. Och, är det någon mer än jag som spontant alltid tänker typ småsten som kryper ut ur skinnet när det kommer till ordet slaggprodukter? Var tar dessa slaggprodukter vägen egentligen? Nåja. Får väl googla fler forskningsrapporter.

Mina 4×4 intervaller igår gick i alla fall galant. Det var intervall-premiär för löpvagnen men trots det så kunde jag hålla bra tempo och med bra puls under intervallerna. I smyg och utan att någon hör det måste jag erkänna att det är en rätt fin känsla att springa om någon med löpvagnen. Många stönar nästan till när de blir omsprungna och ser ut att tänka ”Vad i hela jävla helvetes Kiruna…med en vagn kör han om mig.”. Under intervallerna idag drog jag om samma stackars gubbe två gånger, trots att jag körde 90 sekunders promenad mellan intervallerna.

4×4 intervaller är top-notch i alla fall. Spring det och förbättra ditt VO2-max och bli snabb och sådär.

One Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.