• Home
  • /
  • Mat
  • /
  • Istället för socker.
Istället för socker
Mat

Istället för socker.

Vad kan man äta istället för socker? Och vilken påverkan har socker på kroppen? Det är frågor få ställer sig på Hemmakväll om vi säger så. Hemmakväll måste väl förövrigt vara det närmaste vi kommer till att lagligen sälja droger i det här landet? Apoteket inkluderat. Ingenstans ser man folk med samma maniska blick sökandes efter var fan Ferraribilarna är. Ingen annanstans ser man sockerabstinenta medelåldersmän knuffa omkull och trampa femåriga lilla Olle som sparat hela sin veckopeng för att kunna köpa sig en påse snask. Ingenstans ser man folk slå nedblicken och pinsamt slå ned blicken när kassören lite för högljutt deklarerar till butiken att ”2 KILO! DÅ FÅR DU ETT LÄGRE PRIS.” Aldrig har det varit så långt från kassan till dörren.

Men ja ja. Det här skulle handla om vad man kan äta istället för socker inte om hur mina senaste besök på Hemmakväll har varit.

Jag har som sagt förmånen att arbeta på ett företag som hittar på olika roliga saker. Som Arena Run. Och som att ha föreläsning med istället för socker -gurun Ann Fernholm. Hon som gjort det till en livskamp att prata om vad man kan äta istället för socker. Som del i vår hälsosatsning bjöd vi in henne att prata om socker och hur man ska försöka dra ned på besöken på Hemmakväll så att säga.

Enkelt förklarat kan man väl säga att hennes föreläsning gick ut på att förklara de bakomliggande orsakerna till varför socker inte är bra och hur vi har hamnat på ett ställe där vi äter lite för mycket socker. De flesta av våra vällevnadssjukdomar kan härledas till ett för stort sockerintag och därom verkar de flesta forskare vara rörande överrens. Är ni initierade hälsofreaks är det här inga nyheter men det kan ändå vara bra att få en påminnelse om det. Dra ner på sockert och få en kraftig hälsovinst på köpet.

Det lurigaste med att dra ned på sockret är inte att utesluta besöken på Hemmakväll utan det lurigaste är att utesluta all annan mat som i smyg innehåller socker. Bästa exemplet, som var nytt för mig, var att många smyger in socker i form av t.ex. ”äppeljuicekoncentrat” i produkter. Det är socker men inte i formen som vi känner sockret utan i en lite lurig form. Det gör att tillverkarna kan skriva ”Utan tillsatt socker” fast det egentligen stämmer lika dåligt som att alla heter Glenn i Göteborg. (Även om det finns en del som gör det. Att alla luktar fisk stämmer.)

Vad ska man äta istället för socker då?

Broccoli.

Gillar du inte det är det kört för dig. Sorry. Nejdå. Det finns faktiskt saker att äta istället för socker.

För Ann förespråkade inte att man skulle ta bort det helt utan se det som en krydda. En bra krydda. Något att lägga till lite av ibland. Du går inte till Ica Maxi och går lös på kryddhyllan. Du borde behandla godishyllan på samma sätt. Ha med det men inte som huvudingridiens och basvara. Typ som den här glassen. Att peka på riskerna OCH möjligheterna gillar jag. Och att man får ha lite socker, lite då och då men i en väldigt liten dos.

2 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.