Skitig Cykel

Projekt MTB

Det är sommar och då ska man enligt konstens alla regler, förutom att lägga på sig några trivselkilon och åka utomlands också skaffa sig ett sommarprojekt. Jag tänkte undvika de två förstnämnda i år och gå direkt på det sistnämnda. Inte vilket sommarprojekt som helst heller nämligen att sparka liv i min gamla mountainbike.

För tro det eller ej men innan jag blev ball träningsbloggare så var jag en ganska flitig mountainbike-åkare och jag har två (tror jag, kan vara tre) cykelvasor på mitt samvete. Och då snackar vi premiäråret som Cykelvasan gick som första år. Vi var ett gäng twittrare som åkte upp och cyklade. Vi kom på det ungefär vid den här tiden på året att vi skulle göra det och det var alltså långt ifrån dagens hets där platserna tar slut på ett par minuter.

Och ska man cykla Cykelvasan så bör man ha en cykel. Och det har jag. Men den har mest stått och samlat damm i källaren efter att jag trampade sönder kedjan för ett par år sedan. Det är ingen super-hoj men en bra funkis instegs-MTB och det är synd att den bara står.

Så planen är att göra den funktionsduglig igen! Jag är ingen born mekaniker om vi säger så men jag ska ge det ett försök.

Idag började det försökte med att cykeln tvättades. Välbehövligt.

Börjad med att borsta bort allt löst bös. Det var mycket bös.

Borsta

Plockade bort den trasiga kedjan.

Sedan skvätta på lite vatten och sedan spraya på lite Muc-Off Bike Cleaner på ramen. För att få den ren och hyfsat snygg. Därefter var planen att plocka bort kransen bak. Alltså den där lilla julgranen som sitter på bakhjulet där kedjan går.

Jag har gjort det förr men hade helt glömt av hur man gjorde. Helt plötsligt satt jag med kullagren i handen. Tur jag har en snäll pappa som gärna hjälper till att pilla in och fetta in alla kulor igen.

Pillade rent överallt med en liten borste där det varit olja och smuts tidigare.

Rengjorde sedan kransen och monterade på skiten igen. Här någonstans insåg jag mina begränsningar och åkte bort till Swesport med den för kransbyte och för att den ska få ny kedja. Och justerade växlar. Och kanske nya växelvajrar.

Nu funderar jag på hur svårt det är att byta framgaffel. Den skulle verkligen behöva bytas.

Det kommer eventuellt bli ett ganska dyrt sommarprojekt.

6 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.