Pendlartyperna.

Sedan lite mer än en månad tillbaka cyklar jag till jobbet de dagar jag inte springer till jobbet. Det har gått så långt att jag köpt ny cykel vilket vi har anledning att återkomma till men nåväl.

Men i mitt pendlande som i ärlighetens namn inte är så långt, blott 6 kilometer, så har det varit omöjligt att inte observera att det verkar vara relativt populärt att cykla till jobbet i Stockholm. Det är mycket folk på cykelbanorna helt enkelt. Av alla de slag. Men dessa pendlare går relativt enkelt att via generalisering indela i inte mer än fyra kategorier. Det slår aldrig fel. Det är alltid någon av nedanstående kategorier man möter till eller från jobbet.

1. Miljöpartisten. 

Att inte cykla till jobbet är inte ett alternativt. Vi snackar damcykel med cykelkorg. Fotriktiga skor, gedigen cykelhjälm som inte bara skulle motstå eventuella krockar med borgare i stadsjeep utan också både granatsplitter och finkalibrig automateld. Inte sällan utrustad med en något för stor neongul cykelväst med ett grönt statement på av typen ”Jag cyklar för din miljö”.

2.  Super-pendlaren

Kittad till tårna. Klädseln till perfektion anpassad efter rådande väderlek. Inget har lämnats åt slumpen. Regnar det är de närmast figursydda Gore-Tex-stället på. Är det sol är lufthålen vidöppna på detsamma. Ryggsäcken är ergonomisk och aerodynamiskt utformad för att på ett ytterst gynnsamt sätt underlätta för super-pendlaren att ta sig från A till B med alla sina pinaler. Cykeln är kittad för att vara lätt men ändå funktionsduglig. Cyklar snabbt men inte vårdslöst. Stannar alltid för rött.

3. ”Tävlingscyklisten”

I 9 av 10 fall en man. Har senaste tävlingsstället från Team Sky på sig och sitter på en cykel som av princip inte kostar mindre än 30 000:-. På inga sätt ett praktiskt sätt att ta sig till jobbet men ”det är träningen som är det viktigaste”. Kommer alltid i 42 km/h på cykelbanor och eftersom ringklocka är för mesar och dessutom väger minst 93 gram så skriks det alltid vilt på framförvarande. Cyklar alltid mot rött eftersom rött bara gäller för långsamma cyklister.

4. Studenten

Cyklar eftersom ett månadskort kostar 790:- vilket direkt kan översättas till en hel månads ölkonsumtion och också motsvarar priset på cykeln man köpte på Blocket. Vill egentligen vara en laglydig cyklist och stanna för rött men eftersom hen är konstant sen till en föreläsning så tvingas hen cykla mot rött och ser sig skamset om varje morgon.

Gissa vilken kategori jag tillhör…

Bild: CC BY-NC-ND 2.0/Länsmuseet Gävleborg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.