Kom igen Johannes!

Coopers test – så gör du.

Coopers Test. Detta klassiska av klassiska test. Ni vet det där gamla hederliga testet som alla gympalärare alltid kom dragandes med en gång om året och som de verkade älska att slänga fram ur bakfickan när en minst anade det.

Om du inte kommer ihåg hur Coopers test går till så SITT STILL I BÅTEN. Jag ska förklara.

Så gör du Coopers test

Det hela är väldigt enkelt. Hitta en relativt platt yta som du känner dig komfortabel att springa på och det snabbt. Idealiskt är en löparbana eller ett platt elljusspår. I alla fall om du vill jämföra dig enligt tabeller eftersom de bygger på att testet utförst på plant underlag. Gör det helst inte på en väg där du får stanna för rödljus eller dylikt eftersom det påverkar din tid.

Har du ingen GPS-pryl så är det extra lämpligt att springa på en löparbana eller annat ställe där du vet exakt hur långt det är. Glöm inte att värma upp ordentligt. När du gjort det så sätt av i full galopp och spring så snabbt du bara kan i 12 minuter. Om du får blodsmak och känner ett behov av att visa vad du senast åt så har du gjort rätt. Om du inte har GPS-pryl – anteckna sträckan du sprungit eller kom ihåg den, lite beroende på hur bra minne du har.

Du har nu gjort Coopers test!

 

Hur vet man hur testet gick?

Ett sätt är att räkna ut sitt konditionstal, ett annat är en lite mer hederlig lista där man kollar antal meter och matchar det med vilket kön och hur gammal man är. Det senare har man förhoppningsvis koll på.

Coopers Test

Sist hann jag 3050 meter och det är jag galet nöjd med. För första gången lyckas jag pressa mig in under 4 min/km – great win! Målet nu är att komma ner i 3:50 min/km och på sikt ligga på 3:30 min/km även om det troligtvis ligger liiiite längre bort så att säga.

Exit mobile version