Kom igen Johannes!

Tröskelintervaller löpning

Tröskelintervaller Löpning

Tröskelintervaller löpning. Det vore hål i huvudet att ge sig ut och springa trökselintervaller just nu så jag får nöja mig med att läsa om dem. Det är inte lika bra men det är i alla fall något. Och i ett försök att lära sig något tänkte jag försöka skriva ned någon form av översikt av trökselintervaller här. Det är lite filosofin överlag i den här bloggen. Jag skriver mest för mig själv i olika syften. Måste vara en fantastisk blogg att läsa.

Tröskelintervaller löpning

Det är inte en superfestlig intervallform. Långa och jävliga för det mesta. Jag har skrivit om det förr men jag vill än en gång understryka att det inte har något med dörrtrösklar att göra. Det är istället mjölksyratröskeln som avses. Den punkt när musklerna inte pallar med att transportera bort mjölksyran som bildas.

För att förenkla tänk på två goa gubbar från Kungälv som står i en grop och skyfflar ut grus med sina spadar samtidigt som det står en jävel från Ale och häller i grus i gropen med sin grävskopa. När de goa gubbarna inte längre kan hålla jämn takt med jäveln från Ale så har de så att säga gått över mjölksyratröskeln. De orkar inte ösa ut gruset i den takt det kommer in. Och de goa gubbarna blir snabbt trötta. De har ingen grävmaskin.

Tröskelintervaller Löpning

Vad är det bra för?

Det kan man verkligen undra. Det korta svaret är att det är bra för uthålligheten. Gubbarna blir bättre på att gräva helt enkelt. Kroppen lär sig att transportera bort mer eller återanvända mjölksyran och din uthållighet blir kick-ass.

Fart på tröskelintervaller löpning

Så ingen dörrtröskel utan mjölksyratröskel. Och tröskelintervaller ska springa precis under den tröskeln. Och hur vet man då var den där tröskeln ligger? Det vet man inte. Om man inte har tränat tröskelintervaller tidigare och då behöver man knappast läsa den här guiden. Tror jag.

Om man vill ta reda på det då? Det finns cirka tre tusen olika skolor kring det här men jag tycker det bästa är enligt följande:

Om du kände dig äckligt pigg i slutet så sprang du förlångsamt. Fick du sänka farten markant så sprang du för fort. Bara att göra om testet.

Nu har du ett hum om din tröskelpuls. För att verkligen kunna köra dina tröskelintervaller flawless så behöver du göra två test till. Vilopuls och maxpuls.

Vilopulsen mäter du antingen under natten med din supermoderna GPS-klocka eller bara med handen mot halsen och en vanlig klocka på morgonen innan du gått upp ur sängen (och innan du kollat alla nya notiser på Facebook).

Maxpuls finns det ett bra test för här.

När du kirrat det så surfa in här och knappa in dina siffror. Eller gör ett eget Excelark. Man gör som man vill. Jag gjorde ett Excelark för jag gillar Excel.

Det finns de som säger att man kan gå på en % av maxpulsen och det funkar säkert okej men eftersom en ändå måste göra ett maxpulstest så kan man lika gärna göra ett tröskeltest också. Är ett bra bonuslöppas. Vilopulstestet klarar vem som helst av också.

Tröskelintervaller löpning

Vid det här laget så stör ni er säkert lika mycket som jag på att det står tröskelintervaller löpning och inte något mer inspirerande. Men skyll er själva. Ni googlar så slött och då blir det såhär.

Anyhow.

Nu när du gjort alla spexiga tester är det dags att sätta sprätt på de siffror vi langat in.

Utmärkande för tröskelintervaller är att vilan är relativt kort. Pangar man på riktiga rökar-intervaller brukar man köra 1:1-vila. Alltså springer man röven av sig i 30 sekunder så vilar man i 30 sekunder.

Så funkar det inte med tröskelintervaller.

Eftersom man inte ska kuta på som om man vore jagad av valfritt motorcykelgäng så är vilan kortare. Man behöver inte lika mycket återhämtning eftersom man ändå inte ska dra på sig någon mjölksyra. Man kan nästan säga att vilan mer är till för att ta snygga bilder på Instagram än något annat faktiskt. Passa på! Tröskelintervaller löpning är den mest Instagramvänliga träningsformen jag känner till.

Tröskelintervaller Löpning

Pass

Alla pass inkluderar uppvärming och nedvärmning i 10-15 minuter. Det här är pass jag har kört i ett halvår. Jag har knyckt dem får lite olika ställen som Löpskolan och Marathon.se och sedan justerat dem lite efter eget tycke och smak.

4x8min – 2 minuters vila mellan varje intervall.

3x10min – 4 minuters vila mellan varje intervall

3x15min – 5 minuters vila mellan varje intervall

Jag har kört ståvila på första typen (4×8) och promenad på de andra. Men man gör som man vill. Glöm inte att Instagramma bara.

Det var väl det hela? Frågor på det? Synpunkter?

Exit mobile version