Kom igen Johannes!

Börja träna – från en soffpotatis till en annan

Börja Träna!

Börja Träna!

Hur gör man för att börja träna? Jag har ställt mig den frågan ett par gånger i livet om man säger så och jag är inte ensam. Det här är ett utdrag från Google Trend på termen börja träna. Inte HELT oväntat är folk lite mer peppade på att börja träna i januari och bryr sig ca. inte ett skit om att börja träna i December. Okej. Folk bryr sig men inte lika mycket som i januari. Surprise. Surprise. Det känns i alla fall skönt att inte vara ensam om att ivrigt sitta och googla det här i alla fall. Men nåväl. Det var inte det vi skulle diskutera, det var hur man får sin blekfeta bakdel ur soffan och ut och röra på sig.

Börja Träna – Trender på Google

Nu ska jag innan vi börja utfärda ett varningensord. Inte för att jag tror att du egentligen bryr dig utan mer för att jag bryr mig. Eller ja, jag vill inte bli stämd handlar väl det mest om. Det är därför jag bryr mig. Men vi kan låtsas att jag bryr mig om något annat om det känns bättre för dig. Det pekfinger jag vill höja och sträcka mot den grådassiga skyn vi alltid har i Sverige är att jag på inget sätt är en fitnesguru, PT eller något annat käckt epitet som har med hälsa att göra. Mina påstående nedan tar sin utgångspunkt i helt ovetenskapliga studier utförd på ett ganska hopplöst försöksobjekt. Förvisso under snart 32-års tid men likväl. Studierna saknar vetenskapligt understödda metoder om vi säger så. Bara så du vet.

Men nu när du vet.

Hur gör man för att börja träna?

Det bästa är att bestämma sig för att börja träna. Ibland kan det hända att man börjar utan att veta om det. Som för att hinna med tunnelbanan. Man trodde man var ute i god tid och allt men så fick man ändå springa för att hinna med den så man inte skulle bli sen så ens chef inte skulle bli arg. Den formen av träning är förvisso inte att underskatta men den är inte optimal. Så att bestämma sig är en bra början. Enligt min (som sagt mycket ringa) erfarenhet är det vanligaste misstaget att man går all-in från början. Alltså bara öser på med grejer att göra. Man köper nya tights, skaffar svindyrt gymkort på SATS Spårvagnshallarna där man dessutom känner sig som tjockast av alla och typ startar blogg om hur jävla mycket man kommer träna. Ni fattar. Man går all-in och bara maxar sitt träningsmonster.

Det funkar sällan.

Jag tror på små beteendeförändringar. Hoppa av ett tunnelbanestopp tidigare. Det klassiska ”ta trapporna” är jag inte så mycket för. Man blir svettig och sådär men att verkligen promenera lite extra varje dag är en bra start. Helt ärligt. Om du tar 1000 steg extra varje arbetsdag denna veckan jämfört med förra så har du gått 5000 fler steg än förra veckan. Okej, det kanske inte är ett träningspass. Du kanske inte blev svettig men du har gjort något annorlunda och i en positiv riktning.

Ett bra ställe att börja träna på.

Kanske tänker du nu men va fan! Jag är lurad! Det här är inte så man gör för att börja träna. Som sagt, det kanske det inte är men det är ett steg (pun intended) i rätt riktning. Du behöver inte springa ett marathon det första du gör, att sakta välja lite hälsosammare alternativ är i alla fall fasen så mycket bättre än att fortsätta som du gör. Men vill du steppa upp det lite så tycker jag du ska fokusera på två, nej tre, saker.

  1. Hitta något du gillar att träna
  2. Gör det i anslutning till jobb/skola/whatevva
  3. Hitta kompisar att träna med

Den första är rätt basic va? Om du nu ska börja träna gör något du gillar. Om du inte gillar att springa så spring inte. Det är ingen som kommer ge dig extra poäng i livet bara för att du börjar springa. (Men om du inte testat löpning så kan jag rekommendera det och den här skolan som får igång dig på ett bra och skonsamt sätt.). Den andra är också ganska basic. Lägg saker i anslutning till något annat du gör. Att komma hem, sätta sig i soffan, slökolla på Farmen och sedan träna är mycket jobbigare än att göra det i anslutning till tillexempel jobbet. Det ultimata tycker jag är att transportera sig till och från något OCH träna. För ta sig ska man ändå göra.

Och vill du verkligen, verkligen inte missa Farmen (trots att det går att se på Tv4 Play) så skaffa en app som gör att du kan träna hemma. Min bästa just nu heter Sworkit. Betalversionen kostar mindre än en öl gör på Halta Lottas i Göteborg. Alltså ingenting. Den har den absolut bästa workouten jag någonsin kört hemma – ”low impact workout”. En workout som gör att inte grannarna ringer polisen i tron om att det pågår ett mord på ovanvåningen.

Den tredje punkten då. Grupptryck kan vara både bra och dåligt. När man mobbar någon är det dålig. När man tränar med någon/några är det bra. Det är svårt att säga nej till andra helt enkelt. Use the force som Yoda skulle sagt. Inte till att mobbas då utan till att träna. Har du inga kompisar är träningar ett skitbra sätt att få vuxenkompisar. Win-win.

Jaha. Du var ju duktig men har det gett resultat för dig då?

Jaha, herr bloggman du säger allt det här men är du så bra själv då? Nej. Det är jag inte. Och det är det som är grejen. Jag är ungefär som grafen ovan. Det går lite i vågor. Sjukdommar kommer och går. Motivationen kommer och går. Men det får vara ok! Man försöker så gott man kan. Just nu när det här inlägget skrivs är jag inne i någon form av period med bara strikes för att snacka i bowlingtermer (inte något jag gillar att träna). Och det ger såklart resultat. Mina nycklar har alltid varit de tre ovan plus att koppla det till något digital. Som den här bloggen.

Hur gjorde du för att börja träna? Hur planerar du att göra?

Exit mobile version