Kom igen Johannes!

Recension: Thule Glide – Joggingvagn

Joggingvagn

Joggingvagn. Löpvagn. Babyjogger. Kärt barn har många namn. Men först – jag gillar recensioner. Helst när andra skriver dem. Få saker ger mig sådan ångest som att investera betyande belopp i något utan att läsa eller prata med någon annan om det innan. Det är tur att internet finns för annars hade det funnits en överhängande risk att jag sprungit runt som en vettvilling på stan och frågat folk om hur de tänk inför olika inköp de gjort. Det behöver jag inte nu.

Innan vi skaffade vår joggingvagn googlade jag intensivt men hittade ingen riktigt bra guide till löpvagnar som testats under längre tid. Det verkar vara rätt poppis att skicka ut vagnar till folk för en vecka eller så men inte längre. Det känns inte bra alls. Googlaren i mig blir inte nöjd. Man måste testa en vagn mer än en vecka innan man utvärderar. Det gäller förresten på fler saker än om man ska testa löpvagn.

Hursomhaver. Jag har avverkat lite drygt 2000 kilometer med vår joggingvagn från Thule över en period om ett och halvt år. Inkluderat en föräldraledighet där jag sprang mer eller mindre varje dag med vagnen. Så jag kan med fog säga att jag vet hur den här vagnen fungerar.

 

Köpa joggingvagn

Vad ska man börja tänka på om man ska investera i en löpvagn? Jag gissar att det i viss mån är individuellt men så här tänkte jag (eller vi även om det är mest jag som springer).

  1. Den ska ha fasta hjul, inga svängbara historier. Det här är givetvis högst individuellet men att ha fasta hjul känns stabilare i alla lägen och visst, den blir lite bökigare att gå på Ica med men nu är det här en joggingvagn och inte en shoppingvagn.
  2. Den ska ha bra skydd för barnet. En del modeller har riktig taskig sufflett som knappt når till pannan på barnet. Vi ville ha en som skyddar mot regn och vind för att kunna vara ute även när solen inte behagar skina.
  3. Den ska ha ställbart handtag. Jag är 185 cm – min sambo 167 cm. You do the math.
  4. Den ska ha stora hjul. En del joggingvagn verkar ha små hjul och det verkar fantastiskt opraktiskt? Samma princip som varför 29 tums hjul blivit poppis på MTB – sväljer ojämnheter bättre.

De fyra huvudpunkterna var baskriterierna. Och valet föll alltså på en joggingvagn från Thule. Thule Glide närmare bestämt. Den uppfyllde alla kriterier och var samtidigt inte så brutalt stor (och dyr) som deras allt-i-allo-vagn.

Joggingvagn – Thule Glide

Thule Glide

Själva vagnen är inga konstigheter egentligen. Tre hjul och en sittdel. Själva vagnen känns i brist på bättre ord gedigen. Som den är handkarvad ur det finaste aluminium som skapats. Konstruktionen kan se svajig ut men den är stabil och vagnen känns som den är genomtänkt. Vilket ju är tur. Man ska ändå ha sitt barn i den. Dessutom tycker jag att den är snygg och den ser snabb ut och passar således in i min livsdevis, om man inte är snabb så får man i alla fall försöka se snabb ut. Att en joggingvagn kan bidra med den känslan är således positivt!

Den kommer isärmonterad men har man bara någon sånär känsla så är det inga problem att sätta ihop den själv. Ska man resa med den behöver man göra det ändå. Vi köpte till ett regnskydd också och det känns som en helt nödvändig investering. Inte bara praktiskt att ha när det regnar småspik utan också för blåisgare dagar eller bara när det är lite kallare. Detta eftersom vagnen är relativt öppen och barnet sitter oskyddat i vagnen jämfört med vår ”vanliga” vagn Britax Go Next som har en suflett som går ner betydligt längre. Så investera i ett regnskydd!

 

Att springa med?

10 000 kronors-frågan då – hur är den att springa med? Det är rätt relevant om man nu tänker köpa en joggingvagn. Så hur är den? Bättre än jag hade tänkt att den skulle vara. Jag inbillade mig att det skulle bli jättemycket jobbigare. Det är bara lite jobbigare. Mest för att vagnen rullar fantastiskt lätt och sväljer ojämnheter som vore den en fulldämpad Downhill-hoj. Jag skojar inte. Dämpningen plus de stora hjulen gör att man kan köra över det mesta som kan tänkas finnas i ett löpspår. Att springa på grusväg är överhuvudtaget inget problem. Det är först när det blir riktigt mycket och djupa rötter som det blir jobbigt. Vanligt svenskt elljusspår går således hur bra som helst att springa med vagnen.

Suffletten har vi varit inne på. Den är ok men kunde vara bättre. Den är lite slapp och stannar inte i de olika lägena. Det här kan vara ett handhavande fel men jag tycker att jag försökt få till det. Den uppfyller verkligen vårt kriterie på att gå en bra bit ned och den att vinkla ned så den blockar all vind framifrån men då blir den öppen upptill. Men bra om det verkligen blåser rätt in och man har glömt sitt regnskydd hemma.

Thule Glide

Korgen under är stor och perfekt att knö ner saker i. Tillexempel varmt ombyte till pappan om man måste akut-stanna på en lekpark bara för att bebisgungan råkar vara ledig och någon råkar vara vaken och råkar se det. Den är också bra för att ha blöjor och annat en bebis kan behöva. Dessutom finns det två fack på sidan, inne i vagen så att säga, där man kan knö ner gosedjur och annat. Genomtänkt och bra!

Handtaget är skönt att hålla i men en nackdel är att bromsen sitter ivägen så att man inte kan trä över säkerhetsarmbandet över på höger sida. Eller det går men det är meckigt. Det gör att jag i princip alltid springer och håller vagnen med vänster hand. Det vore skönt att kunna byta hand ibland.

Säkerhetsbältet är bra och lagom svårt att få upp. Det vill säga inte så svårt att pappa får frispel varje gång han ska ta upp barnet men heller inte så lätt att barnet kan krypa iväg till gungor så fort barnet får se gungor. Vilket är tur i vårt fall…

Köpa den här joggingvagnen?

Jag tycker det för jag gillar verkligen vår joggingvagn. Okej, den har ett par små detaljer som jag skulle vilja fixa till men på det stora hela är det grymt att springa med den. Det känns som Thule tänkt igenom och verkligen försökt skapa en snabb och smidigt joggingvagn. Vilket såklart uppskattas.

Det är en välbygd vagn med en tanke bakom. De fasta och stora hjulen gör hela grejen tycker jag och det gör den till en väldigt trevlig vagn att springa med. Och vårt barn trivs väldigt bra i vagnen!

En annan dag ska vi berätta om hur vi gjorde för att få barnet att trivas i vagnen. För det gör hon!

Exit mobile version