Träningsprogram Vätternrundan 2018

Träningsprogram Vätternrundan 2018. Känns rimligt att ha ett. För att minimera ångesten inför uppgiften att ta sig runt Sveriges näst största sjö så har det känts som om jag behöver ha något att hänga upp träningen på. Något att hålla fast i så att säga. Typ en liten träplanka som Rose hittar i Titanic. Något som bär en genom ångestens hav. Och i mitt fall är träplankan ett träningsprogram. En grund att stå på så att säga.

Som jag har varit inne på tidigare så vet jag att löpningen främst kommer få vara det som står tillbaka i vår. Simningen vill jag inte släppa på samma sätt eftersom efter Vätternrundan kommer fokus snabbt växla om till Vansbrosimningen och jag vill helst simma den sub 60. Och sedan kommer det eventuellt bli ett och annat swimrun och simningen går snabbt att tappa medans löpningen troligtvis kommer gynnas av cyklingen och där det är lätt att ”väcka” benen.

Men hur gör man då?

Träningsprogram Vätternrundan 2018

Det enklaste och dyraste hade såklart varit att gå till någon som är expert på det här och betala en ansenlig summa pengar för att hen skulle hjälpa till att ta fram ett anpassat träningsprogram utifrån förutsättningarna. Men eftersom det är mer utmaning att sätta ihop ett själv (läs eftersom jag är snål som en smålänning) så har jag försökt knepa och knäpa ihop ett själv. Eller i alla fall en grund att stå på. För mitt program är mer det än ett dag-för-dag-schema inför Vättern.

Har jag då uppfunnit hjulet på nytt? Inte alls. I VLOG 0 bad jag om hjälp och fick mycket goda råd om träning, de är inbakade i det här. Jag har också googlat sönder internetz efter träningsprogram. Jag har hittat ett par som jag gillar och som jag kommer knycka pass ur, även om de kanske inte ligger på samma dagar osv.

Det här på Funbeat gjort av Fredrik Eriksson på Toppfysik tycker jag verkar riktigt bra och gediget.

Sofia Bursjöö aka. Uppochhoppa har skrivit ett Sub11-program som har en bra struktur, där kommer jag knycka pass och tips ifrån.

Team Sportia har en liknande struktur på sitt 9-veckors program.

Det är mina topp-tre.

Hur ser då mitt upplägg ut?

Strukturen för mitt träningingsprogram för Vätternrundan eller om vi ska kalla det träningsupplägg, är relativt simpelt och följer strukturen nedan.

Träningsprogram Vätternrundan

Träningsprogram Vätternrundan

Det kommer justeras längsvägen och jag tippar på att sista 2-3 månaderna kommer det innehålla ännu mer cykling. Jag håller er uppdaterade.

Vilka pass kommer jag cykla?

Alla jag har pratat med/fått kommentarer ifrån har påpekat att det är tiden på cykeln som kommer bli avgörande. Så det ska jag försöka få till. Och långa intervaller som ökar uthålligheten. Därefter kommer jag pick’n’mix som från den bästa salladsbaren utifrån dagsform. Jag kommer såklart inkludera sammanfattningar med vilka pass jag har cyklat här!

Då så? Tankar och kommentarer om mitt upplägg?

2 Comments

 • Sofia Bursjöö

  januari 19, 2018 at 3:57 e m

  KUL! Man behgöver inte ha ett dag för dag program, men man behöver ha ett tänk som är progressivt, så att du liksom inte står och stampar på samma nivå. TID är fasen viktigt, men beroende på hur mycket pannben du har fixar du det med mindre tid. Typ så skulle jag säga.

  Jag hade inte jättemånga långpass i mitt faktiska träningsupplägg (he, he inte själva programmet, rekommenderar det) men cyklade i princip 2 h / dag i 4-5 dagar i veckan i cykelpendling och DET gav en superbra grund. Så om du kan få in lite cykelpendkling rekommenderar jag verkligen det. Så att cyklingen blir av liksom. Lycka till och KOM IGEN Johannes!

  Svara
  • Johannes Sundlo

   januari 22, 2018 at 6:45 e m

   Om man är osäker på sitt pannben då? Eller det är jag kanske inte. Det är ganska tjockt.

   Så fort snön är borta och jag kan lämna på dagis via cykel utan att riskera liv och lem så kommer det bli mer cykling till och från jobbet. Men tack och tack för bra träningsprogram. =)

   Svara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.