Kom igen Johannes!

Tresticklan

Tresticklan

Tresticklan

Tresticklan ligger i Dalsland. Det är antagligen därför ingen har hört talas om den. Alltså rent generellt är Dalsland ett bortglömt landskap vilket i sig är ironiskt eftersom landskapsblomman är Förgätmigej. 9 gånger av 10 när jag säger att jag kommer från Dalsland börjar folk prata om hur vackert det är med midsommarfirandet i Rättvik och att det måste vara så kul att Vasaloppet går där.

Så det är kanske inte så konstigt att ingen har hört talas om Tresticklan. Vilket är synd. Det har ett väl underhållet  och väl skyltat system av stigar som skulle få vilken inbiten trail-löpare som helst att börja tugga fradga bara hen såg första biten på stigarna. Det är kort och gott ett eldorado som ligger mindre än 2 timmar från Göteborg.

Så låt oss snacka lite om Tresticklan. Det är ändå hemmaplan.

Tresticklan – the story

Tresticklan är en nationalpark. Rätt ballt. Tyckte i alla fall vi kids när den invigdes 1996 av ingen mindre än kungen själv. Eftersom aktiviteterna i kommunen hade vissa begränsningar så var kungens invigande det största som hände det året, eventuellt det största som hände under hela 90-talet. Lokal-TV (TV Fyrstad #ftw!) var här och gjorde reportage och han kom flygande i en helikopter om jag inte minns fel. Bara helikoptern i sig vore värt en artikel i TV Fyrstad.

Invigde gjorde han i alla fall och när någon ifrån obygden stolt berättade att han var avlägsen släkting med kungen så muttrade kungen att ”ja men här är väl alla ändå släkt med alla”. Vilket han har helt rätt i men det är inte om Dalsländska släkträd det här ska handla om utan gamla träd i Tresticklan.

Nationalpark blev det för att området varit orört sedan jättelänge och således var värt att skydda. Den extremt intresserade kan läsa mer hos Sveriges Nationalparker.

Tresticklan – Hitta hit

Lokalisera först Dalsland. Det är närmre än du tror. Hitta sedan Ed. Hit tar du dig äckligt enkelt från Göteborg via tåg som tar 1 timme och 20 minuter. Väl i Ed kan du antingen försöka få tag i byns enda taxi, hyra en bil eller muta någon local om att bli körd till Tresticklan. Det är mot Nössemark i ungefär 20 kilometer och det är bra skyltat med avfart mot nationalparken. Vägen är ökänt kurvig med doserade svängar.

Tresticklan – Att tänka på

All formalia är nästan slut! Ska du springa här är det bra att känna till att det är relativt öde med få människor i omlopp ute på stigarna och väldigt begränsad mobiltäckning. Alltså berätta var du ska springa och när folk ska börja leta efter dig om något skulle hände.

Ett första förband skadar (pun intended) inte att ha med och kolla vädret innan ni ger er ut. Det är som sagt en bit till civilisationen och har man gett sig ut så kan det vara en bit till närmsta ställe där man kan söka skydd om det blir kasst väder.

Springa i Tresticklan

Alla leder utgår från det som kallas Råbocken. Det är helt enkelt en stor parkeringsplats där oddsen att se en tysk husbil är lika låga som på att svensk sommar är regnig. Fram till själva nationalparken är det en grusväg men där nationalparken tar vid där börjar stigen. Smal och fin singel track som går rätt in i urskogen. Hela området är tydligt och bra uppmärkt och vi kommer till det senare men det är inga problem att hitta och det finns spänger och broar där man vill att det ska finnas spänger och broar.

Uppmärkt finns det tre leder att välja på. Halleleden som går från Råbocken – Budalsvika och som är en gammal handelsstig. Den är ungefär 4,5 kilometer lång och går vansinnigt kuperat upp och ner i dalar. Från Budalsvika kan man nå vidare in i Norge och Lundsnesets naturreservat.

Den andra leden är Tresticklaleden som går från Råbocken och runt i en slinga inne i nationaparken. Ungefär 8 kilometer av magisk skogslöpning där det på sina ställen går att trycka på riktigt bra medan man på andra och brantare ställen vackert får klättra lite i berg.

Och sist men inte minst är Orshöjdsleden som leder upp på en topp och sedan vidare söderut. Vill man kan man springa den hela vägen ner till Ed igen, något jag planerar att göra inom en väldigt snar framtid men enligt kartan är det ungefär 9 kilometer Råbacken – Orshjöden – Råbacken. Springer man Råbacken – Ed är det ca 26-27 kilometer enligt kartan.

Alla leder är ordentligt utmärkta. Råbocken – Budaslviken med röd markering, Tresticklaleden med gul markering och Orshöjdsleden med orange markering.

Underlaget är klassisk skogsstig med inslag av bergshällar. Ordentliga skor är att rekommendera. Springer du så packa ner trailskor med ordentlig sula. Vandrar du är kängor ett bra alternativ.

I övrigt är det bara att ge sig ut! Vi ses i stigarna!

 

 

Exit mobile version