Stockholm Swimrun Sprint

Kom igång med SwimRun

Det här är en nybörjarguide till swimrun. Den är skriven utifrån mina erfarenheter från mina swimruns genom åren. Vill du läsa hur jag tränar inför mina swimruns så finns mitt träningsprogram läsa här.

Bakgrunden till den här guiden är att när jag skulle börja träna inför det här loppet så har jag inte hittat en guide som beskriver hur man tar sig an fenomenet swimrun utifrån ett motionsperspektiv utan det känns som att alla som skrivit något om det har en galet ambitiös nivå på sitt deltagande. Så det här är någon form av basic guide. Den passar säkert inte alla och det finns säkert många fler rutinerade swimrun deltagare som skulle kunna skriva en guide som är mer heltäckande men det här är mina motions-ambitions-obserationer och erfarenheter.

Du som läser sneglar antagligen på att anmäla dig till ett swimrun eller har precis anmält dig och känner paniken komma lite krypande. Ska man ha våtdräkt? Behöver man crawla? Är det stökig terräng? Jag ska försöka reda ut lite av frågetecknen. Men är det något specifikt du undrar så lämna gärna en fråga i form av en kommentar så ska jag försöka besvara den utifrån bästa förmåga.

Lite bakgrund om mig – jag är glad hobbymotionär som för en envis fight med mitt midjemått. Ingen elitmotionär men heller ingen soffpotatis. Innan jag anmälde mig till Öloppet Sprint så var min vattenerfarenhet begränsad. Jag gjorde visserligen lumpen som Amfibieplutonsbefäl en gång i tiden där det ingick en relativt stor skopa vattenfys men that’s it. Ingen simträning annat än den grundläggande i simskolan i slutet av 80-talet.

När det gäller löpning har jag tränat löpning mer eller mindre regelbundet sedan 2003 med ett par uppehåll för skador. När jag anmälde mig till Öloppet Sprint sprang jag milen på 47 minuter och kände mig i god form när det gäller löpningen. Har sprungit ett par Göteborgsvarv och ett andra lopp kring 10 kilometer. Har också cyklat relativt mycket i mina dagar och kört ett par Cykelvasor bland annat.

Jag tycker det är viktigt att ge den här bakgrundsinformationen kring mina egna resultat därför att det ger något att relatera till och också för att påvisa att man inte behöver vara en superatlet för att ge sig på ett swimrun. Kan jag så kan troligtvis du också!

Innan du börjar.

Först och främst tycker jag det är bra att sätta en rimlig ambitionsnivå. Bestäm dig tidigt för vilken typ av lopp du vill genomföra för det kommer styra din träning. Vill du bara ta dig runt som vi gjorde eller vill du få en riktigt bra tid? Det styr givetvis intensiteten på träning och hur mycket du tränar också.

Inköp

Efter val av ambition behöver du troligtvis göra ett par inköp.

Våtdräkt

För Öloppet Sprint var våtdräkt obligatoriskt och det är fler lopp som har det som obligatoriskt. Jag körde tidigare i en Head Tricomp men har nu en våtdräkt speciellt designad för swimrun, en Zone3 Evolution. Det är OERHÖRT värt att investera i en bra våtdräkt. Jag rekommenderar hos ett besök Trispot i Stockholm för att prova ut en som sitter bra. Bor man inte i Stockholm säljer Trispot våtdräkter online och slå dem en signal innan bara så hjälper dom till allt dom kan med att fixa en bra dräkt till dig.

En oväntad fördel för en noob som jag var att våtdräkten hjälper till att hålla en flytande. I min dräkt kan jag utan problem ligga på rygg i saltvatten och flyta utan att göra allt för stora rörelser. Det gav mig en trygghet kring simningen som jag tycker var guldvärd.

Efter en löprunda med våtdräkten uppdragen insåg jag snabbt att det var tvunget att klippa av benen på min dräkt. Det blir olidligt varmt och skaver fruktansvärt i knävecken om man har långa ben på dräkten. Jag beskriver hur jag gjorde i det här inlägget. (Det var i ärlighetens namn inte alls svårt.)

En del säger att man ska sy fast en dragkedja fram. Det kan du skippa om du inte siktar på att vinna hela skiten. Så mycket tid extra går det inte åt att dra ned dragkedjan bak men har du tid över och är duktig på att sy så kanske det kan vara värt det även om du inte vill vinna…

Går det att springa med en billigare variant? Absolut. Jag såg många som sprang med Heads Shorty som bara kostar ett par hundra kronor. Det såg ut att funka alldeles utmärkt, speciellt eftersom det var väldigt varmt och behagligt i vattnet i år.

Skor

Alla artiklar jag läst innan loppet sa att terrängskor var det enda rätta. Jag ignorerade det och sprang i mina Nike Free 4.0 och det var i ärlighetens namn lite av en chansning. Men en chansning som gick hem. Jag hade inga problem med fäste och skorna i sig flöt väldigt bra. Min rekommendation om du ska springa och har ett par skor som du är nöjd med är att testa att bada med dem. För om skorna har en behaglig flytkraft och du trivs i dem så tror jag inte det finns någon större anledning att byta dem. Skulle det vara så att du vill ha nya skor att springa i så satsa på ett par lätta som inte har för mycket ”ovandel” så att säga och som har ett bra grepp på hala och jävliga klippor. =)

Simhjälpmedel

Vi återkommer till simningen men tips är att i alla fall köpa ett par simglasögon. Det går vågor och skvätter i ögonen och det är skönt att kunna se så man simmar rätt hela tiden.

Övrigt

Jag uppdaterade mig med en ny och lite lättare Camlebak Hydrobak 1.5 liter. Den är liten och smidig att ha med sig både på land och i vattnet. Det här är ingen nödvändighet och jag skulle kunna varit utan den under tävlingen egentligen. Men skönt att ha lite extra vatten speciellt när man springer i våtdräkt och det är varmt ute.

Träning

Ok, så du har skaffat dig en våtdräkt och allt det där. Nu då? Nu är det dags att börja träna.

Simning

Jag misstänker att de flesta är som jag. Hyfsade löpare men värdelösa simmare. Mitt upplägg innan var enkelt. Simma en massa och försöka lära sig hobbycrawla. Jag hade en ambition om att gå en crawlkurs men det föll bort längs vägen och det är jag lite ledsen för. För att crawla på ett effektivt sätt hade troligtvis sparat oss massa av tid och energi. Att ligga och växelvis bröstsimma och hobbycrawla tog otroligt på krafterna vilket påverkade löpningen. Hur stark löpare du än är så blir du trött om du inte kan hantera simningen. Så vet du med dig att du inte kan crawla – lär dig det. Det sparar energi.

Hur kan det spara energi? För att du troligtvis använder paddlar och en dolme. Du drar dig helt enkelt fram i vattnet och benen släpar bara bakom dig vilket gör att dem får vila. Dolmar finns det en massa av, hemmabyggen och köpe-dolmar. En bra sida för inköp är som sagt wiggle.com där du kan hitta både billiga dolmar och paddlar.

Kan man ändå bröstsimma? Absolut men det kommer gå långsammare och du kommer bli tröttare. Jag har anmält mig till en crawlkurs nu efter Öloppet och det är bara för att få in tekniken för att faktiskt kunna crawla istället för att trötta ut benen.

Glöm heller inte säkerheten när det gäller simträning. Det är viktigt! Här är en kort film med tre tips när det gäller simsäkerhet i öppet vatten.

Annars gäller det bara att mängda. Det finns massa träningsprogram för simning. Se till att få rutin på att simma en sträcka varje vecka. Jag hade 12-13 km simning i kroppen innan Öloppet och det var väl ok. Vad jag önskar förutom crawlkursen är också att jag simmat mer i vatten som var strömt. Vi driftade väldigt mycket och fick ibland kämpa mot strömmen för att ta oss upp ur vattnet. Träna på att simma sträckor utifrån de förutsättningar som råder. Kan du träna i havet så gör det!

Glöm inte att alltid ha en kompis med dig ut när du simmar, alternativt en följebåt eller att du håller dig på vatten där du bottnar. Att få kramp eller problem vid längre simningar kan hända den bäste och det är onödigt att gå och dö.

Löpning

Det bästa tipset jag har här är att ge sig ut i jävlig terräng. Öloppet Sprint var i jävlig terräng emellanåt och att lära sig forcera lösa stenar, klippor och avsatser är avgörande för hur benen kommer må. Så spring mycket över stock och sten. Har du möjlighet att springa kustlinjer är det en klar fördel och du kan du också passa på att simma samtidigt!

Kombinationen

Kan inte övas på för många gånger. Simma en bit. Spring. Simma. Träna på att ta dig upp på kassa platser. Träna på att komma i och ur våtdräkten. Träna på att simma med skor. Träna på att springa med blöta skor. Det kan kännas skitfjantigt att dra på sig våtdräkten vid en löprunda i stan men det är inte alls tokigt att springa en del sträckor i våtdräkten bara för att få lite träning och känsla för hur det kommer att vara.

Anledningen till att träna på kombinationen är också att kroppen blir trött på ett annat sätt i vattnet jämfört med mot land, tycker i alla fall jag. Därför är det värt att träna och uppleva hur kroppen kommer kännas.

Brasklapp – Det här skrevs alltså för ett tag sedan. Kolla gärna hur jag tränar nuförtiden





5 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ELLER
Missa inga inlägg.
Gillade du komigenjohannes.com? Sjukt kul i så fall. Missa inga inlägg antingen genom att signa upp dig via mail eller Facebook.
Missa inga inlägg.
Missa inte ett enda inlägg - signa upp dig nedan så får du mail så fort något händer!
TRÄNINGSPASS FÖR SIMNING?
Anmäl dig här så får du ett simpass skickat till dig!
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.
Genom att dela med dig av din email och ditt namn ovan ger du oss ok på att skicka dig mail.
PRENUMERERA PÅ BLOGGEN
Sveriges mest sporadiska träningsblogg.
Missa inte ett enda inlägg på den. Signa upp dig nedan.
Din information kommer aldrig delas vidare med någon annan.